δεσποινίς Πελαγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η δεσποινίς Πελαγία είναι λογοτεχνικό βιβλίο του Γ. Ξανθούλη με θέμα τη ζωή μιας μεσήλικης γυναίκας, της Πελαγίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεσποινίς Πελαγία, η οποία έχει ένα πρόβλημα αναπηρίας εκ γενετής, εργάζεται σε μία βιομηχανία, σκληρά και με αφοσίωση, χωρίς κοινωνική και προσωπική ζωή.

Οι κοντινοί συγγενείς της είναι τα αδέλφια της και οι οικογένειές τους. Οι σχέσεις της Πελαγίας μαζί τους είναι αδιάφορες και χωρίς νόημα. Η ζωή, οι προτεραιότητες και ο τρόπος σκέψης της Πελαγίας αλλάζουν όταν απρόοπτα γεγονότα συμβαίνουν: κερδίζει το λαχείο, κληρονομεί περιουσία και γνωρίζει νέους ανθρώπους.

Παρελθόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πελαγία αντικατέστησε τη μητέρα της στην ανατροφή των κατά δέκα χρόνια μικρότερων αδελφών της. Διέκοψε τις σπουδές της για να βοηθήσει την οικογένεια της. Παράτησε τον εαυτό της, σκλήρυνε, αποδέχτηκε την μοναξιά και τον φόβο σε μια Αθήνα που ο συγγραφέας περιγράφει ως αλλοτριωμένη και σκοτεινή.

Παρόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανατροπή έρχεται στην ζωή της μετά από αναπάντεχα χρήματα τα οποία της δίνουν την δυνατότητα να προσπαθήσει να αλλάξει το παρόν της και το μέλλον της. Η επιλογή της καθορίζεται από το παρελθόν της και την εμπειρία του παρόντος που βιώνει.

Τώρα πια, όσο και να ήθελε να ανήκει κάπου, δεν ανήκει πουθενά.

Δεσποινίς Πελαγία

Εκδόσεις «Τόπος», 2010, ISBN 978-960-6863-98-1.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]